Malçlama

Sebze- meyve ve bitkilerimizi yetiştirirken yabani otlarla doğal yollardan mücadele etmek ve toprağın nemini korumak önceliklerimiz arasında.  Bu şekilde sürdürülebilir üretimi mümkün kılmak hedefimiz. Toprağın üzerini örtmekte kullanılan tüm malzemelere ”malç” denir ve bu yöntem doğada sık sık karşımıza çıkar. Doğal ekosistemlerde çıplak toprağa nadiren rastlanır. Ağaçların tümü, iğne yapraklılar dahil, yapraklarını dökerek, diplerinde gittikçe derinleşen bir organik madde katmanı oluşturur. Bu şekilde serdikleri örtüyle toprağı korurlar. Doğayı taklit ettiğimiz bahöçemizce biz de ağaç kabuğu, kuru yaprak, dal ve kartonu doğal malç olarak kullanıyoruz. Bu şekilde; güneş ışığını keserek yabancı otların büyümesini engelliyoruz, yüzeydeki buharlaşmayı azaltarak toprakta su tasarrufu sağlıyoruz, toprağın çıplak kalmasını önleyerek yağmur, rüzgâr gibi etkenlere karşı erozyonu engelliyoruz ve toprağa organik madde takviyesi yapmış oluyoruz.